επειγοντα περιστατικα

+30 6945 153 203

Γόνατο: Οστεοαθρίτιδα

25 / 1 / 2018Συμβουλή

Γόνατο: Οστεοαθρίτιδα

Πίσω στα άρθρα

Άρθρο του ιατρού ορθοπεδικού Γεωργίου- Ελευθερίου Κατσιφαράκη.

Η ΕΞΈΛΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΏΝ ΜΕΘΌΔΩΝ και η ποιότητα των υλικών έχουν αλλάξει την προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων φθοράς ή μετατραυματικής καταστροφής των αρθρώσεων, ειδικά σε ότι αφορά το γόνατο.

Η χρήση της Ολικής Αρθροπλαστικής άρχισε να εφαρμόζεται πριν από τριάντα περίπου χρόνια με την αντικατάσταση όλων των χόνδρινων επιφανειών στην άρθρωση του γόνατος. Στην συνέχεια άρχισε να εφαρμόζεται η επιλεκτική αντικατάσταση της επιγονατίδας αναλόγως της φθοράς της, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια, η επιλεκτική αντικατάσταση μιας από τις τρεις επιφάνειες φόρτισης του γόνατος . Οι τρεις αυτές επιφάνειες φόρτισης είναι η επιγονατιδομηριαία (επιγονατίδα και τροχηλία του μηρού), ο έσω μηριαίος και έσω κνημιαίος κόνδυλος ( έξω διαμέρισμα- ραιβά γόνατα) και ο έξω μηριαίος και κνημιαίος κόνδυλος( έξω διαμέρισμα- βλαισσά γόνατα). Στο 75% περίπου των περιπτώσεων η φθορά αφορά το έσω διαμέρισμα (ραιβά- ποδοσφαιρικά γόνατα), το 15% το έξω διαμέρισμα και το 10% την επιγονατιδομηριαία.

Αν η φθορά εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια του έσω διαμερίσματος, τότε αντικαθιστούμε ( με τιτάνιο) αποκλειστικά αυτήν, με την μέθοδο της Μονοδιαμερισματικής. Αν αφορά δύο ή και τρεις επιφάνειες, ή μόνη της την επιγονατιδομηριαία, επιβάλλεται η Ολική Αρθροπλαστική.

Τα πλεονεκτήματα στη Μονοδιαμερισματική αντικατάσταση είναι σημαντικά:

  • Ελάχιστη επεμβατικότητα (διάρκεια επέμβασης και τομή)
  • Άμεση, ανώδυνη φόρτιση
  • Ταχύτερη απεξάρτηση από βοηθήματα
  • Ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης( δέκα μέρες)
  • Μείωση πιθανότητας επιπλοκών, αστάθειας και μολύνσεων
  • Χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς
  • Απόλυτη εφαρμογή σε οστικά οιδήματα και άσηπτες νεκρώσεις
  • Υλικά με, ή χωρίς τσιμέντο
  • Ανύπαρκτη απώλεια αίματος κατά την επέμβαση και μικρή μετεγχειρητική
  • Πλήρης κινητικότητα της άρθρωσης.

ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η επιλογή της θεραπεία εξαρτάται μεν από την ηλικία του ασθενούς , περισσότερο όμως από την κλινική εικόνα της άρθρωσης και τις σύνοδες βλάβες του γόνατος (χιαστοί και πλάγιοι σύνδεσμοι), τις μηνισκικές βλάβες και τυχόν οστεοπόρωση κυρίως στις γυναίκες. Επίσης, από τις διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται (μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία μελέτης χόνδρων με προοδευτική φόρτιση αύξησης της θερμότητας, αιματολογικός έλεγχος για ρευματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Η ιατρική πράξη κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα. Η σωστή επιλογή της θεραπείας μαζί με την εμπειρία και τη δεινότητα του γιατρού αποτελούν τα κυριότερα κριτήρια για την επιτυχία του αποτελέσματος. Οι ορθοπαιδικοί χειρούργοι έχουν σήμερα στη διάθεση τους βοηθητικούς πλοηγούς εύρεσης σημείων κοπής και εφαρμογής των υλικών, θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι ο ισχυρισμός χρήσης ρομποτικής στην ορθοπαιδική πρακτική δεν ισχύει. Η ρομποτική εφαρμόζεται στην χειρουργική καρδιάς και κοιλιάς. Οι πάσχοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε προσθετική εφαρμογή στο σώμα μπορεί να χρειαστεί από ελάχιστο μέχρι δεκαοκτάμηνο χρονικό όριο για να ολοκληρωθεί η ινωτική αντιδραστική διαδικασία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Επείγοντα περιστατικά

+30 6945 153 203Προσωπικό τηλέφωνο ιατρού

+30 6945 153 202

Για ραντεβού στην Ελλάδα, καλέστε Δευτέρα εώς Παρασκευή


Προσωπικό Ιατρείο Ν.Σμύρνης (κάθε Τετάρτη):

+30 210 9404120, +30 210 9404121


Κλινική Λευκός Σταυρός Αθηνών:

+30 210 7253961 και εσωτερικά 2503 εώς 2510